Plantarfasciit og hælspore

Plantarfasciitt er smerte under fotbuen hvor senens feste mot hælbenet er overbelastet og irritert. Tilstanden gir smerter når du tråkker ned på hælen.  Plantarfasciitt har vanligst debut fra 40-års alderen og oppover, men kan ramme mennesker i alle aldre. Blant annet ses det en hyppighet hos idrettsutøvere. Går man med plantarfascitt over en lengre periode kan det i tillegg til seneforandringer bli forkalkning og skjelettforandringer i hælbenet, såkalt hælspore.

Hva er plantarfascitt?

Plantarfasciitt er en tilstand hvor plantarfasciens feste til hælbenet er overbelastet over lengre tid. Smerten setter seg i seneplaten under foten som heter plantarfascien. Denne senen starter fra forkanten av hælbenet og brer seg som en finger frem til tærne. Senen under foten sørger for optimal funksjon ved blant annet gange, hopp og fraspark. Dette er den vanligste årsaken til hælsmerter hos idrettsutøvere, og kommer ofte om man begynner å trene for belastende etter et lengre opphold.

Symptomer på plantarfasciit

De som har pådratt seg plantarfascitt sliter ofte med smerte ved belastning lokalisert under foten mot hælbenet. Morgenstivhet ved de første stegene er også veldig vanlig. I mer uttalte tilfeller er det smerter ved hvert eneste steg. Som ved annen seneproblematikk vil senestrukturen forandre seg. Går man med plantarfascitt over en lengre periode kan det i tillegg til seneforandringer bli forkalkning og skjelettforandringer i hælbenet, såkalt hælspore. Det er mange med plantarfasciitt som har en slik benutvekst på hælen, men det er heller ikke uvanlig å ha plantarfasciitt uten hælspore. Forekomsten av hælspore er også vanlig hos mennesker uten fasciitt. Av den grunn, kan ikke en hælspore brukes til å bekrefte en plantarfasciitt. Derfor vil en rask diagnose og rask behandling av tilstanden redusere varigheten av problemet.

Naprapatene i Optimal Bevegelse kan hjelpe deg som har smerter under fotbuen, plantarfasciit og hælspore

Hvorfor har jeg fått plantarfascitt?

Det kan være flere årsaker til smertene under fotbuen, plantarfascitten og en eventuell hælspore. Dårlig bevegelighet i fotleddet, overpronasjon, spenninger i leggmuskulatur, dårlig skotøy og for rask økning av fysisk aktivitet kan være predisponerende faktorer. Oftest er årsaken til plantarfasciitt langvarig ståing eller gåing og løping på hardt underlag. Noen mennesker har økt disponering for tilstanden. Det kan være idrettsutøvere som driver mye med hopping og langdistanseløping. En annen predisponerende faktor kan være overvekt, lite fysisk aktivitet og avvikende fotstilling.

Hvordan blir jeg kvitt min plantarfascitt og hælspore?

Plantarfasciitten går oftest over av seg selv men kan være svært tidskrevende. Naprapaten kan via sykdomshistorien og undersøkelse påvise diagnosen. Behandling og råd for egenøvelser er viktige for å redusere problematikken og redusere sykdomstiden.

Se også: