Overtråkk

Å tråkke skeivt og få smerter i ankelen er ikke uvanlig. Typisk hender dette når man løper i skogen eller i ulendt terreng og tråkker feil. Det gjøres daglig flere overtråkk, både i hverdagslivet og i idretten. Dessverre er dette en skade som sjeldent blir tatt på alvor.

Hvorfor skjer overtråkk?

Mange av oss har nok en eller flere ganger tråkket over på tur i skogen, på løpetur eller under en idrettsaktivitet. Blir overtråkket sterkt eller kraftfullt nok kan leddbåndene på fremsiden/utsiden ryke, en syndesmose nederst i leggen kan bli skadet og blodårer ryker. I de fleste tilfeller er ikke overtråkket så kraftfullt, men gir mest skade på leddbånd. Dette kan derimot gi flere følgeskader med tiden. Derfor bør overtråkk tas på alvor.

 

Leddbåndene skades

I de fleste overtråkk oppstår akutt hevelse, smerte og distinkt ømhet med eller uten fargeforandringer. Ved så å si alle overtråkk vil man få en tøy, liten ruptur eller full avrivning av ett eller flere leddbånd i ankelen. Om dette skjer på innsiden og/eller utsiden av ankelen avgjøres av hvordan du har tråkket over. På grunn av akutt hevelse vil det i akuttfasen være vanskelig å vite om det er ”bare” leddbåndskader eller om det også forekommer brudd.

et smertefullt overtråkk krever rask rehabilitering, naprapaten kan gi deg gode råd

Hvorfor er det viktig å ta overtråkk på alvor?

Mange tar et overtråkk i ankelen for kun et overtråkk, og lar skaden få ta den tiden det tar. Mange tråkker over flere ganger på samme ben, og vil etter hvert ikke ha de store plagene med et overtråkk i ankelen. De har derimot dårlig stabilitet i den skadede ankelen, og balansen på et ”overtråkksben” oppleves ofte som særdeles dårlig. Årsaken til denne instabiliteten er forlengede leddbånd på grunn av dårlig rehabilitering etter overtråkksskader. Det man skal vite er at en forandring i stabiliteten i ankelen vil påvirke ledd lengre opp. Det kan kort forklares med at en forandring i ankelen kan gi opphav til kne, hofte og ryggplager senere i livet.

Hva gjør man ved overtråkk?

Det viktigste akutt er å prøve å dempe hevelsen og blødningen som oppstår i ankelen. Dette gjøres ved hjelp av kompresjon, holde benet høyt samt avlaste benet med krykker. Akuttbehandling er veldig viktig for å forkorte sykdomsforløpet. Så fort det er mulig med bevegelse av ankelen bør den skadede få et nøye tilpasset rehabiliteringsopplegg for ankel -og leddbåndskadene. Ankelen bør eventuelt også teipes. Jo raskere man kommer i gang med akuttfasebehandling og rehabiliteringsøvelser desto raskere vil skaden gå over. Naprapaten har god kunnskap om overtråkk, og kan hjelpe deg til å bli raskere bra med rett behandling. Naprapaten kan også gi deg tips og råd for å forhindre nye skader og senplager.

Se også: