Beinhinnebetennelse / Beinhinneirritasjon

Hva er beinhinnebetennelse / beinhinneirritasjon?

Smerter langs leggbenet er ikke uvanlig blant de som løper mye, eller driver med en idrett der løping og mye hopp inngår. Tilstanden kommer av en form for overbelastning. Det er ofte mange ulike faktorer bak som sammen lager denne ubehagelige smertetilstanden som det ofte ikke er nok med betennelsesdempende for å bli kvitt.

Hva kjennetegner beinhinneproblematikken?

Beinhinneproblematikken kjennetegnes av smerter som sitter på innsiden av leggbeinet fra ankelen og ca 10 cm opp. Det kan være ømt, og etter hvert smerte både under og en stund etter trening. En beinhinneirritasjon eller en beinhinnebetennelse vil være svært like i både lokalisasjon og smerter. De med beinhinneirritasjon opplever også ofte at det er stramt og ubehagelig bak i leggen. Mange tror det er betennelse og velger derfor å prøve betennelsesdempende og hvile uten å oppleve noen merkbar bedring i etterkant.

Om smerten ikke forsvinner ved hvile og betennelsesdempende, men kommer tilbake når man går tilbake til fysisk aktivitet er det trolig mer en beinhinneirritasjon som er problemet og ikke en betennelse.

Hvordan vet jeg om det er betennelse eller ikke?

I de fleste tilfeller er det ikke en betennelse i beinhinnen, men snarere overbelastning som gir en sterk irritasjon av beinhinnen. Problemet er bare at en beinhinneirritasjon har de samme smertene, og vil oppføre seg på lik måte som en beinhinnebetennelse med mediale smerter langs leggbeinet under og etter trening. En betennelse bruker også ofte å ha betennelsestegn som varme, rødhet og hovenhet.

Hva kan jeg gjøre for å bli kvitt smertene?

Naprapaten kan hjelpe deg å finne ut om du lider av en beinhinnebetennelse eller om du har en beinhinneirritasjon. En riktig diagnose er viktig slik at rett behandling kan gis. I begge tilfeller må man se på de indre og ytre faktorene som kan påvirke tilstanden. I mange tilfeller ser man at stabilitetstrening av bekken og hofteområdet er en viktig faktor for å unngå å få beinhinneproblematikken tilbake eller det noen kaller for kronisk beinhinnebetennelse. Naprapaten kan hjelpe deg å gi deg riktige øvelser for å trene opp stabiliteten og redusere plagene dine.

Beinhinneproblematikk er ubehagelig, ofte er det ikke beinhinnebetennelse men en beinhinneirritasjon. Naprapaten kan fortelle deg forskjellen

Hvordan har jeg fått beinhinneirritasjon?

Ved både beinhinnebetennelse og beinhinneirritasjon er det både indre og ytre faktorer som mest trolig har ført til tilstanden. De indre faktorene er ofte dårlig bevegelighet i fotledd, feilstillinger i fotledd og spente dype leggmuskler som skaper denne beinhinneirritasjonen. Dårlig stabilitet i bekken og hofteområdet er også en viktig faktor i smertetilstanden. I tillegg til dette kan ytre faktorer som skotype, økt mengdetrening, ensidig underlag eller ved et for raskt bytte av underlag være med å påvirke.

Se også: