Akillesproblematikk

Du er ikke alene om å ha smerter i den tykke senen bak på leggen som fester leggmuskulaturen til hælbenet, akillesen. Akillesbetennelse er smertefullt og kan gjøre det svært ubehagelig å gå med sko. Dessverre er akillessenen noe som svekkes med årene.

Hva er akillesbetennelse eller en akillestendinose?

Smerter i akillessenen er ofte omtalt som akillesbetennelse eller akillestendinose. Smerte i senen ved hælen kan komme direkte av en akutt betennelse i senen eller etter en mikroruptur i senen. Går man med denne smerten over tid, vil det som i alle andre sener i kroppen bli degenerative forandringer i senen (akillestendinose). Med tiden vil de degenerative forandringene øke og også forverre tilstanden i senen.

Symptomer ved akillesproblematikk

Ved akillesbetennelse eller akillestendinose er smerter hovedproblemet. Mange opplever også en typisk morgenstivhet, og kan være svært øm og hoven over senen. Noen har kun smerter under aktivitet som forsvinner med hvile. Andre har igjen smerter som forhindrer aktivitet, og også kjennes under hvile.  Jo mer forandringer det har blitt i senen, jo mer bruker senen å smerte.

Naprapatene i Optimal Bevegelse kan hjelpe deg som har smerter i akillesen

Hvordan har jeg fått akillesproblematikk?

Akillesbetennelse eller akillestendinose kan som andre betennelser komme etter overbelastning der det har vært for mye belastning på kort tid. Andre kan få akillesproblemer etter skoskifte, dårlige sko med lite demping eller løping på hardt underlag. En annen viktig årsak til akillesproblemer er feil fotstilling i foten, og da spesielt for mye overpronasjon. Det er også viktig å kjenne til at smertene rammer hyppigere ved økt alder. Dette fordi senen naturlig degenerer med alderen.

Hvordan blir jeg kvitt mine akillesproblemer?

Naprapaten vil først og fremst undersøke deg nøye for å finne årsaken bak din akillesproblemetikk. Videre vil manuelle teknikker benyttes, samt råd og treningsveiledning for å stoppe den degenerative seneforandringen. Akutt vil betennelsesdempende virke mot problemet, men det er ikke sikkert den vil fjerne smerten om de degenerative forandringene har skjedd. Naprapaten har god kunnskap om akillesproblemer og seneforandringer. Det er viktig å vite at også spent leggmuskulatur kan gi strålesmerter ned mot akillessenen, og gi symptomer som ligner en akillesbetennelse.

Se også: