Slimposebetennelse i hoften (Bursitt)

Slimposebetennelse i hoften kan være svært smertefullt. Betennelse i slimposen kommer ofte ved overbelastning, men kan også komme akutt ved et traume som etter et fall på hoften(slimposen).

Bursa Trochanterica

I bekken, hofte –og lyskeregionen er det flere slimposer som kan bli smertefulle. I de fleste tilfeller er det slimposene rundt den øvre delen av lårbenet som irriteres: bursa iliopectinea (innside lårben), bursa trochanterica (utside lårben) eller bursa glutealis (bakside lårben). Den vanligste lokalisasjonen er utside lårben ved hoftekulen der bursa trochanterica sitter. Både belastning eller direkte skade mot hoftekulen kan utløse trochanterbursitt, betennelse i slimposen. Symptomene er ømhet og eventuell hevelse over hoftekulmassivet. Enkelte får utstrålende smerter langs utsiden av låret, som ofte kan forveksles med isjias.

Hvorfor får man slimposebetennelse?

I de fleste tilfellene av slimposebetennelser i disse slimposene er en mekanisk irritasjon årsaken. Med mekanisk irritasjon menes at en muskel eller sene hyppig glir frem og tilbake over slimposen. Dette er et vanlig problem om det forekommer en muskelubalanse mellom musklene på fram, utside og bakside av bekken, hofte- lysekeregionen. Ubalansen er ofte årsaket av svakhet i enkelte muskler og dermed får man et ugunstig bevegelsesmønster. Overbelastning, intense perioder med mye gange eller løp kan utløse disse plagene. Slimposen på utsiden av lårbenet ligger overflatisk til, og slimposebetennelsen kan også utløses av et falltraume.

tøyeøvelse utføres av naprapaten for spente muskler som påvirker slimposen

Hvilke symptomer har jeg ved slimposebetennelse i hofte, lyske og bekkenomårdet?

Ved slimposebetennelse i bekken, hofte- og lyskeområdet vil det være smerter og en eventuell hevelse, varmefølelse rundt slimposen. Noen kan oppleve strålesmerter rundt det smertefulle området. Langvarig sitting bruker å medføre økt smerte, og mange synes at gange og løp er smertefullt. Jo større og mer irritert slimposen er, jo vondere er smertene. Enkelte kan ha problemer med å sove på siden man har smertene.

Hvordan behandles slimposebetennelse?

I de aller fleste tilfellene av slimposebetennelse i hoft- og lyskeområdet vil ikke betennelsesdempendemidler fjerne smerten. Årsaken til smertene er ofte en muskulær ubalanse og spent muskulatur. Derfor må det ofte korrigeringer av denne ubalansen samt enkle tøye -og treningsøvelser til for å bli helt smertefri. Naprapaten har god kunnskap på dette området, og hjelper deg gjerne.

 

 

 

Se også: