Smerter i bekken, hofte og lyske

Smerter i bekken, hofte og lyske kan ha mange årsaker. I de fleste tilfeller skyldes plagene en overbelastning eller irritasjon i hoftens- og bekkenets muskler, sener eller slimposer. Smertene kan også komme sekundært etter ugunstig bevegelsesmønster i rygg, kne eller fot. I andre tilfeller er smerter i dette området årsaket av skade oppstått i forbindelse med idrett, eller som følger av et ustabilt bekken eller overbelsastning av muskulaturen i dette området. Sistnevnte er spesielt vanlig hos kvinner under graviditet.

Smertene i hofte, bekken og lyske er ofte følgeplager

Som ved alle plager er det hensiktsmessig å finne årsaken til smertene. I og med at plager i bekken, hofte og lyske ofte er relatert til overbelastninger, og sekundære følgeplager er det spesielt viktig å få undersøkt hvorfor du har de smertene du har og hva primærplagene er.

Er du gravid og har smerter?

Mange opplever at det oppstår smerter i rygg, bekken og hofte under svangerskapet. Disse kan være både verkende og hemmende for mange gravide. Det snakkes mye om bekkenlåsning og bekkenløsning ved graviditet. Bekkenlåsning ses på som smerter i korsrygg og setesområdet. Bekkenløsning er smerter som oppleves på framsiden rundt symfysen og skambenet når dette har løsnet mer enn ønskelig.

På grunn av graviditetshormonone vil det bli økt bevegelighet i leddbåndene under graviditeten. Økt vekst på barnet gir også forandret tyngdepunkt og økt press og belastning på og rundt bekkenet. På grunn av den naturlige økte bevegeligheten som oppstår i bekkenet, må muskulaturen jobbe litt ekstra for å holde stabiliteten. Dette skaper ofte økte spenninger  i muskulatur i området som kan gi smerter lokalt, men også utstrålninger rundt hofter, framside lår og ned i bena.  Av den grunn får veldig mange smerter i bekken, hofte og rygg under graviditet. Og flere av smertene som oppstår kan ligne på bekkenløsningsmerter uten å være en bekkenløsning.

Noen er uheldig å får bekkenløsning, at symfysen på framsiden løsner litt mer enn den skal. På grunn av hormonene vil alle få økt bevegelighet her med tiden unger graviditeten. Det betyr at i de fleste tilfeller under graviditet så er bekken, hofte, rygg og lyskesmertene årsaket av endret tyngdepunkt og endret muskelarbeid, og ikke at noe har løsnet. Ved både bekkenlåsning og bekkenløsningssmerter er det hensiktsmessig med stabiliserende trening for å best mulig opprettholde ditt vanlige bevegelsesmønster så lenge du klarer. Les mer om graviditet og trening under og etter graviditet på vår side om Gravid/Mamma.

smerter i bekken og lyske har ofte sammenheng med korsryggen

Ulike plager i bekken, hofte og lyske

Slimposebetennelse
Snapping Hip
Hofteartrose
Lårhøne
Lyskestrekk
Gilmores Groin

Se også: