Prolaps nakke

Prolaps i nakken

Mellom alle virvler i nakken har vi en skive som har en støtdempende funksjon. Den er med på å stabilisere ved en bevegelse av nakken ved at den både gir etter og bremser bevegelsene som skjer i nakken.

 

Mellomvirvelskiven er væskefylltprolaps_nakke_optimalbevegelse

Mellomvirvelskiven består av en væskefylt kjerne og et ”løkringaktig” ytre lager. Når vi aldres eller får en skade på denne skiven blir det ytre laget sprøtt og kan briste. Om bare noen få lag av lagene brister kan det føre til en sprekk i skiven eller noe man kaller skiveutbuktning. En slik sprekk eller buktning kan gi prolapslignende smerter, men er ofte ikke like smertefull som ved en prolaps.  Hvis alle lagene sprekker kan det resultere i en prolaps, og at den flytende væsken inne i kjernen flyter ut. Dette kan resultere i både lokale smerter i nakke eller utstrålende smerter i armer og rundt skulderbladet. Prolapsen skjer vanligvis i skivene i nedre delene av nakken, i området C4-C6.

 

Vanlige smerter ved prolaps og skiveproblematikk i nakken

Ved prolaps i nakken får man som regel smerter mellom eller rundt skulderbladet, og en utstrålende smerte i skulder, arm, hånd og fingre. Nedsatt kraft i arm og hånd, og eventuell minsket følesans i armen er også vanlige symptomer ved prolaps. Mange opplever også at ulike posisjoner av nakke og hode gir ulike smerteopplevelser.

 

Når får man prolaps? 

Prolaps i nakken kan man få akutt, ved skader eller brå bevegelser, men også ved tunge løft. Prolaps kan også utvikle seg ved dårlig holdning over tid.

 

Prolaps påvirker mange strukturer

En prolaps i nakken vil også påvirke muskulaturen i nakke og skulderområdet. Prolapsen kan påvirke prolaps-i-nakken_nakke_optimalbevegelsestrukturer direkte ved trykk på nærliggende strukturer, eller indirekte ved at kroppens eget muskelforsvar skrues på for å avlaste det belastede området. 

 

Hva gjør naprapaten ved prolaps og skiveproblematikk?

Akutt kan råd om betennelsesdempende medikamenter og avlastende øvelser være hensiktsmessig for å få mer avslapping i det smertefulle området. Når dette har roet seg litt kan naprapaten med sine manuelle behandlingsteknikker i ledd og muskulatur avlaste området rundt prolapsen. Avlastning i området rundt prolapsen er gunstig for å gi en økt smertelindring, samt bidra til en raskere legningsprosess. Holdning -og treningsøvelser vil også bli gitt for å styrke opp området rundt prolapsen.