Tennisalbue

 

Tennisalbue eller musearm som det også kalles er den vanligste årsaken til smerte i albuen. Man trenger nødvendigvis ikke å ha spilt tennis for å få denne diagnosen. Langvarig overbelastning av underarmen kan være nok til å utvikle smertene. Tilstanden ses oftest blant håndtverkere som snekkere og rørlegger på grunn av mye tungt og ensformig arbeid som involverer skrubevegelser og repetetive håndleddsbevegelser. Arbeid på datamus er også for mange en utløsende årsak. Det er ikke alltid slik at smerter i albue er betennelse eller senebetennelse i området. 

Hvordan har jeg fått tennisalbue?

Tennisalbue, lateral epicondyalgi eller musarm som det også kalles er en smertetilstand som er lokalisert til et lite område på albuens utside. Denne tilstanden er ofte forårsaket av en langvarig og ensidig overbelastning av de små musklene og senene som strekker fingrene og bøyer håndleddet opp.

Akutt eller langvarig belastning av denne muskulaturen kan gi en akutt betennelse som med tiden vil resultere i en forandring av senestrukturen. Denne forandringen vil gi opphav til en økende langvarig smerteproblematikk rundt albuen.

I de fleste tilfeller av musearm og tennisalbue er hovedårsaken dårlig holdning (ergonomi) og redusert bevegelighet i rygg, skulder og nakke. Dette vil gi en økt aktivitet i de små musklene på armen, som blir mye tidligere sliten enn de større og mer utholdende musklene.

tennisalbue og albuesmerter er noe naprapaten kan hjelpe deg med

Symptomer på musearm

Mange opplever symptomene på tennisalbuen som murrende verk rundt albue med eller uten strålning ned mot håndledd og fingre. Mange opplever også symptomer som ømhet eller smerte når de berører muskulaturen rundt albuen. Smerten kan føre til minsket muskelkraft og smerte i armen ved aktivitet. Spesielt føles det både smertefullt og ”kraftløst” å ta melkekartongen ut fra kjøleskapet, håndhilse og det å løfte gjenstander kan i enkelte posisjoner være vanskelig.

Hvordan blir jeg kvitt tennisalbuen?

Når det gjelder tennisalbue er det ofte slik at jo raskere man oppsøker hjelp og behandling, jo raskere blir man smertefri. Ved langvarige smerter vil seneforandringene bli større, og hele prosessen vil ta lengre tid. Ofte er også nakke –og skuldermuskulatur en årsak til smerteoppkomsten. En tidlig undersøkelse, behandling og bevisstgjøring av årsaken til problemet er svært hensiktsmessig for å forhindre større seneforandringer og en langvarig smerteproblematikk.

Se også: