Smerte mellom skulderbladene

Smerte mellom skulderbladene eller følelsen av at det er noe inn under skulderbladet er et kjent fenomen. Dette ses spesielt blant kontorarbeiderne. Smerten oppleves ofte som verkende knuter som kan spre seg opp til nakke eller ut mot skulder. Mange opplever også nummenhet og prikkende verk ut mot arm og hånd.

Hva kjennetegner smerte mellom skulderbladene?

Smerter mellom og rundt skulderbladene henger ofte tett sammen med nedsatt bevegelse i nakke, rygg og skulderparti, noe som gir en dårlige funksjon i området.  Det man ofte kjenner er en verkende smerte som ofte sprer seg fra skulderbladene og opp til nakke og hodet. Mange opplever at smerten kan føles bak skulderbladet og også bre seg ut til skuldre og armer eller frem til brystet. Å beskrive ubehaget som en pinne som går rett gjennom brystet er ikke uvanlig. Enkelte opplever hodepine om ubehaget blir for intenst. For mange er plagene verst ved hvile eller nattestid, og disse sliter også ofte med  nummenhet og prikkinger ut mot armer og fingre.

Holdningsrelaterte smerter

Plagene mellom skulderbladet er ofte holdningsrelatert. Smertene er i de fleste tilfeller kommet på grunn av en muskulær ubalanse mellom fram og bakside etter en lengre periode med dårlig holdning. Spesielt er det kontorarbeidere eller selgere som sitter mye i bil som sliter med denne plagen.

Smerte mellom skulderblad kan ofte gå fram til bryst og gi symptomer som ligner på hjerteproblematikk

Sliten muskulatur

Årsaken er at de sitter mye, og faller ofte i en dårlig holdning der skuldre og hodet ”faller” fram.  Jo lengre fram skuldre og nakke havner, jo mer må muskulaturen bak på ryggen og mellom skulderbladene jobbe for å holde hodet og skuldre tilbake. Over tid vil de små musklene mellom skulderbladet bli veldig sliten, og man kjenner seg etterhvert både stiv og øm. Er man i tillegg svak i disse musklene, vil smertene komme tidligere, oftere og være mer vedvarende.

Hvordan blir jeg kvitt plagene?

Heldigvis finnes det gode råd for problematikken. Bevisstgjøring av holdning, manuell behandling til naprapat eller andre manuelle behandlere og spesifikk trening av muskulaturen mellom skulderbladene gir som regel raske og gode resultater.

Se også: