Impingement

(Innklemmingssyndrom)

Innklemmingssyndrom, impingement eller subakromielt smertesyndrom som det også kalles er ofte en smertefull tilstand i skulderen som ofte begynner med diffuse smerter. Årsaken til smerten er lite plass mellom et benutskudd på øvre del av skulderbladet og leddhodet på overarmsbenet. Denne lille plassen skaper smerter via innklemming av mykdeler så som muskelsener, slimposer og/eller leddkapselen.

  

Hva kjennetegner impingement?

Mange som får en slik impingementproblematikk opplever ofte først en diffus smerte i skulderen. Med tiden øker smerten og legger seg mer som smerte og stivhet ved utside/framside av skulderen. Smerten provoseres spesielt når man skal løfte armen eller strekke seg etter noe. Mange sliter etterhvert med å sove på armen på natten, samt noen opplever strålesmerter, prikkinger eller nummenhet ned mot albue, hånd og fingre.

Hvorfor har jeg fått innklemmingssmerter?

Primært kan man få impingementsmerte på grunn av forkalkninger og fortykkelser av sener, ledd og leddbånd med alderen. Rommet mellom leddhodet på overarmsbenet og utskuddet på øvre delen av skulderbladet er i utgangspunktet lite og trangt. Med forkalkninger, fortykkelser av sener  vil dette rommet bli enda mindre, og man kan oppleve denne problematikken. Impingement kan også oppstå sekundært til de med dårlig skulderstabilitet, da det forekommer en muskelubalsanse som gjør dette rommet mindre.

Naprapatene i Optimal Bevegelse har gode råd og behandlingsteknikker for impingementplager

Hvem får impingement?

Alle kan oppleve å få impingement på grunn av forkalkninger og slitasje i skulderen med alderen. Smertetilstanden er likevel svært vanlig blant yngre, og da spesielt blant svømmere og utøvere innenfor kasteidretter. Impingementsmertene ses også hyppig hos yrkesaktive som jobber mye med armene over skulderhøyde, for eksempel frisører og håndverkere. Årsaken til at disse pådrar seg en slik smerte er gjentagende, ensidig og statisk arbeid over tid.

Hvordan blir jeg kvitt smertene?

Siden det er flere strukturer som kan klemmes, er det viktig å få undersøkt hvilken struktur(er) som gir deg dine plager og smerter. Naprapaten kan via undersøkelse finne ut hvilken struktur(er) som trolig er med på å forårsake dine smerter, behandle området og gi deg  veiledning og råd om spesifikk trening for smerten. Finner man årsaken til plagene kan man raskere bli bra med behandling og spesifikk trening av skulderen.

 

Se også: