Isjias og falsk isjias

Den vanligste årsaken til isjias er en skiveprolaps. Grunnen til at man får utstrålingen i benet i forbindelse med prolapsen er at det oppstår en irritasjon i det nærliggende området til prolapsen. Strålingen kan også oppstå ved et komprimerende trykk på nerveroten. Falsk isjias feildiagnostiseres ofte som isjias. Smertene og symptomene er svært like, men falsk isjias har ikke samme smerteutbredelse som når man følger isjiasnerven.

Hva er isjias?

Isjias er en tilstand som gir smerte ned i bakside/utside ben. Smerten går alltid under kneet og vanligvis helt ut til stortåen på foten. Isjiassmertene kommer av trykk eller en kjemisk irritasjon på isjiasnerven. Årsaken til at dette skjer kan være skiveprolaps eller stenose i nedre del av ryggen.  Rygg, hofte, sensibilitetsbortfall (mister følelsen i huden) og lammelser av muskelgrupper ses ofte sammen med isjias.

Hva er falsk isjias?

Falsk isjias feildiagnostiseres ofte som isjias. Det er smerter og symptomer som ligner isjias, men som ikke har den karakteristiske smerteutbredningen som følger isjiasnervens forløp ut i benet. Falsk isjias er ofte smerter som går fra rygg og setet og ned i bakside, utsidelår og legg. Smerten er mer molende, dovende og kommer ofte av triggepunkter (muskelspenninger) i nedre del av rygg og setesmuskulatur.

prolaps kan gi isjias, men ofte er det annen grunn til at det stråler i benet

Hvordan blir jeg kvitt min isjias?

I første omgang er det viktig med en god undersøkelse for å finne ut hvilken type isjias du lider av. Er det isjias skapt av en prolaps og skade, eller er det spente muskler i området etter ryggsmertene som gir deg smerten? Å finne ut hvilken type isjias du har er nødvendig for å gi deg rett behandling.

Hva kan naprapaten gjøre?

Både når det gjelder isjias og falsk isjias vil naprapaten høre på sykdomshistorien og gjøre undersøkelser for å finne ut hva strålesmertene kommer av. Er det isjiasnerven eller er det muskulatur i området som skaper en isjiassmerten? Å jobbe med holdningsøvelser samt slippe opp på leddlåsninger og muskelspenninger bruker å lette plagene betraktelig, spesielt om det er falsk isjias.

 

Se også: