Ryggsmerter

 

De fleste opplever akutte ryggsmerter i brystrygg og korsrygg en eller flere ganger i løpet av livet. Begrepet ryggsmerte er vidt,  og oppleves svært forskjellig fra person til person. Vanligst er smerter i korsryggen, med ubehag i ryggen ned mot setesmuskulaturen. Like vanlig er de akutte ryggsmertene som ofte går under betegnelsene kink i ryggen, lumbago eller hekseskudd. I de fleste tilfeller har ryggplagene kommet i forbindelse med løft eller vridninger. 

Akutt korsryggsmerte

Akutt ryggsmerte betyr at ryggsmerten kom helt plutselig, og stivheten og smertene ses ofte i forbindelse med et løft, vridninger eller langvarig statisk arbeid. Slike ryggsmerter kalles ofte for en «kink» i ryggen, hekseskudd, gangsperre, lumbago eller rett og slett bare akutt ryggvondt. Akutte ryggsmerter setter som regel mennesket ut av spill noen minutter, timer eller flere dager. Smertene er ofte intense og svært ubehagelige.

De fleste ryggsmerter er årsaket av muskelubalanser og leddlåsninger , og smertene knyttet til muskelspenninger går ofte bort av seg selv. Det er likvel alltid en årsak til disse spenningene, og det er aldri feil å oppsøke naprapaten for å undersøke faktorer som kan forårsake din ryggsmerte og eventuelt få kinken i ryggen til å forsvinne raskere.

Vedvarende ryggsmerter

Noen har ryggsmerter som aldri gir seg. Det kan være flere årsaker til dette. Blant annet muskulatur som ikke fungerer tilstrekkelig, degenerasjon av mellomvirvelskiver, prolaps eller artrose i leddene i ryggraden. Har du en vedvarende ryggsmerte anbefales det å ta kontakt med naprapaten for å undersøke hvorfor du har dine smerter, og hvorfor ryggplagene aldri forsvinner.

 

Ulike typer ryggsmerter

♦ Ribbenslåsning
Prolaps korsrygg
Akutt lumbago/ kink i ryggen
Kronisk ryggsmerte /kronisk lumbago
Isjias og falsk Isjias
ryggsmerter forekommer hyppig, naprapatene i optimal bevegelse har gode råd og behandlinger for dette.

Se også: