Lyskeproblematikk

Lyskeproblematikk er ubehagelig og ofte plager som mange føler kommer tilbake titt og ofte. Plagene kan være diffuse, og mange som har lyskeproblematikk sliter med å finne årsaken til hvorfor denne smerten kommer med jevne mellomrom. De som utøver idretter som fotball, ishockey og løpsøvelser i friidrett er ofte utsatt for lyskesmerter.

Ubalanse og dårlig muskelkontroll

 Smerter i lysken kan ha flere ulike årsaker. Smertene kan være lokal eller de kan være relatert til plager i rygg og/eller hoften. De med lyskesmerter kan føle alt fra svake og diffuse smerter i lysken til svært intense og ubehagelige smerter. Hos menn er det ikke uvanlig å få strålesmerter ned mot testikkelen ved lyskeproblematikk. I de fleste tilfeller av lyskeproblematikk er det en ubalanse mellom muskulatur i bekken, lyske, mage og setesområdet. Det kan også være dårlig bevegelighet eller i plager i rygg og hofte som gir følgeplager eller ubehag i lysken. Mange som får lyskeproblemer har nedsatt styrke og dårlig kontroll av bekken og dyp magemuskulatur, og vil av den grunn tidligere overbelaste muskulaturen i lysken.

 

 

Lyskestrekk

Lyskestrekk er den vanligste plagen i lysken. Dette kan oppstå som følge av muskel- og seneskader mot en rekke forskjellige muskler i lysken. Skader og strekk i lyskemuskler kan skje når disse musklene blir overstrukket som følge av rask akselerasjon eller plutselig retningsforandring, spesielt ved løping. Symptomer på lyskeskade kan være smerte, hevelse i lysken eller tap av styrke. Noen ganger høres en kneppelyd når skaden skjer. I de fleste tilfeller av lyskestrekk så handler det her også om et bevegelsesmønster som ikke er optimalt, og økt aktivitet og belastning på enkelte muskler.

Lyskeproblematikk på undersøkes nøye, mange faktorer kan påvirke som f.eks setesmuskulaturen

Lyskebrokk, Gilmore Groin

Enkelte sliter med brokk i lysken, eller Gilmore Groin som det også heter. Gilmore Groin antas å skyldes en belastningsskade av nedre del av magemuskulaturen, spesielt de nedre fibrene av de indre magemusklene i området der de fester mot bekkenet. Dette medfører en svekkelse eller rift i bakre vegg av lyskekanalen. Brokket skyldes gjentakende småskader  eller strekk og drag der muskel og sene fester inn i lysken. Skaden oppstår ofte snikende over tid, og smerter i lyskeregionen med tannpine/verk under og etter aktivitet er vanlig. Etterhvert kommer smertene tidligere og tidligere. Lyskebrokk ses oftest hos blant fotballspillere, ishockeyspillere, innebandyspillere og andre løpsidretter med raske vendinger.

 

Hva gjør jeg med min lyskestrekk og lyskebrokk?

Ved lyskeproblematikk er det viktig å finne årsaken til hvorfor skaden har oppstått. Det kreves ofte et nøye rehabiliteringsprogram for lyske, men også aktivering og styrke av setesmuskulatur, dyp mage og bekkenmuskulatur. Det er viktig å ta lyskerehabiliteringen steg for steg slik at plagene ikke kommer tilbake. Naprapaten kan hjelpe deg å finne årsaken til din skade og tilrettelegge et rehabiliteringsprogram for din skade.

Se også: