Hofteartrose

Hofteleddene er i likhet med skulder og kneleddene de leddene i kroppen som utsettes for mest slitasje, og derfor også de leddene mange opplever å få slitasjeskader i.

Hva er hofteartrose?

Hofteartrose er slitasje på leddbrusken i hoften. Leddbrusken er med på å skape en smidig bevegelse i hoften. Når leddbrusken slites ned, blir leddbrusken ujevn og bevegelsene vil ikke være like smidige lengre. Slitasje i leddbrusken vil også føre til forkalkninger i hoften. Hoftesmerter og stivhet i og rundt hoften blir ofte utfallet.

Hvilke symptomer har man ved hofteartrose?

Ved hofteartrose er de vanligste symptomene smerter i lysken og på framsiden av låret. Smertene kommer gradvis og kan gjerne stråle ned mot kneet. Det er spesielt vanlig med økende smerter ved begynnelsen av fysisk aktivitet, men også i etterkant av lang fysisk aktivitet. Mange kjenner også på en redusert bevegelighet og stivhet. Over tid kan det også utvikle seg til å bli nattesmerter.

hofteartrose blir mindre smertefullt med god bevegelighet, muskeltøy kan naprapaten hjelpe deg med

Hvem får hofteartrose?

Hofteartrose er noe alle kan få i og med at kroppens ledd begynner å degenereres etter fylte 25 år. Noen kan få hofteartrose tidligere enn andre da det finnes årsaker som kan predisponere for hofteartrose. Dette er årsaker som overvekt, tidligere brudd, medfødte misdannelser i hoften eller om det finnes en sykdom som skader brusken (eks. leddgikt). Ellers kan yrker med langvarig stående, løfting eller flytting av tunge gjenstander være med på å gi en raskere hofteslitasje. Det samme gjelder idrettsutøvere med mye trening innenfor løp og vektløfting.

Hva kan jeg gjøre med min hofteartrose?

Naprapaten kan ikke fjerne slitasjen eller artrosen, men i mange tilfeller kan de med hofteartrose ha god effekt av fysikalsk behandling. Naprapaten kan hjelpe deg med å øke bevegeligheten i  og rundt leddet, samt skape en optimal muskelbalanse i hofteområdet. For mange vil dette, tips og råd samt fysisk aktivitet virke smertelindrende.

Se også: